IRC-Galleria

Sisältö

Vanhemmille

Tälle sivulle olemme koonneet yleisimpiä vanhempien kysymiä kysymyksiä, sekä tietoa siitä mikä IRC-Galleria on, mitä täällä voi tehdä, ja miten palvelua valvotaan. Jos tämän luettuasi jokin on vielä epäselvää, löydät sivun alareunasta yhteystietomme. Vastaamme mielellämme kysymyksiin!


Mikä on IRC-Galleria?

IRC-Galleria on Suomen käytetyin nuorten ja nuorten aikuisten verkkoyhteisö, jota ylläpitää ja kehittää Herdifier Oy. IRC-Galleriaan lisätään joka päivä lähes 70 000 valokuvaa ja 1,5 miljoonaa kommenttia, sekä yli 40 000 merkintää päiväkirjoihin.


Mitä nuoret tekevät IRC-Galleriassa?

IRC-Galleriaa käytetään ensisijaisesti yhteydenpitoon kavereiden kanssa. Suurin osa käyttäjistämme on löytänyt palvelusta myös uusia ystäviä.

IRC-Galleriassa jokaisella käyttäjällä on oma kotisivu eli profiili, johon hän voi lisätä kuvia itsestään ja elämästään, kirjoittaa päiväkirjamerkintöjä, ja johon muut käyttäjät voivat kirjoittaa kommentteja. Kommunikointi IRC-Galleriassa tapahtuukin kirjoittamalla kommentteja kuviin, videoihin, yhteisöihin sekä päiväkirjamerkintöihin.

Profiilien lisäksi IRC-Galleriassa on lukuisia yhteisöjä. Käyttäjä voi olla liittyneenä samanaikaisesti jopa sataan yhteisöön. Lista omista yhteisöistä on näkyvillä kunkin käyttäjän profiilisivulla ja niissä keskustellaan kommentein yhteisön nimen ilmoittamasta aiheesta. Yhteisöjen avulla käyttäjä voi kertoa muille minkälaisista asioista hän on kiinnostunut ja tavata muita samanhenkisiä käyttäjiä.


Saako IRC-Galleriassa tehdä mitä tahansa? Miten palvelua valvotaan?

Jokainen käyttäjä hyväksyy rekisteröityessään kuva- ja käyttäytymissäännöt, joissa kerrotaan yksiselitteisesti miten IRC-Galleriassa tulee käyttäytyä ja minkälaista materiaalia palveluun saa lisätä.

Palvelua valvotaan sekä käyttäjien tekemien ilmoitusten perusteella, että käymällä sisältöä läpi ylläpidon voimin. Ilmoitusten avulla muut käyttäjät voivat helposti ja nopeasti ilmoittaa ylläpidolle sääntöjä rikkovasta materiaalista tai käytöksestä.

Käyttäjien ilmoituksiin perustuva moderointi on toimivin tapa valvoa palvelun turvallisuutta ja viihtyvyttä, sillä IRC-Galleriassa vallitsee vahva yhteisöllisyys ja käyttäjät kokevat palvelun omaksi paikakseen. Sääntörikkomuksista ja väärinkäytöksistä ilmoitetaan tämän vuoksi hyvin herkästi ja nopeasti, ja pystymme puuttumaan asiattomaan sisältöön tehokkaasti.

Palvelua valvomassa ja käyttäjien ilmoituksia läpikäymässä on n.20 hengen asiakaspalvelu, joista suurin osa valvoo IRC-Galleriaa kokopäivätyönään. Kaikki ylläpitäjät ovat aikuisia ja tehtävään koulutettuja.

Palvelua käyttävät yli puoli miljoonaa jäsentä lisäävät IRC-Galleriaan päivittäin noin 70 000 kuvaa, 40 000 blogimerkintää ja 1,5 miljoonaa kommenttia. On siis selvää että tiukasta valvonnasta huolimatta kaikkiin sääntörikkomuksiin on mahdotonta puuttua reaaliaikaisesti.

Jos havaitset palvelussa sääntöjenvastaista materiaalia, ota yhteyttä ylläpitoon Yhteydenotto-sivun palautelomakkeen kautta. Näin autat meitä pitämään IRC-Gallerian turvallisena ajanviettopaikkana kaikille sen käyttäjille.


Valvovatko Galleriapoliisit IRC-Galleriaa?

IRC-Galleriassa päivystää kolme Helsingin keskustan poliisipirin lähipoliisia niin sanoittuina Galleriapoliiseina. Heidän tehtävänsä on neuvoa käyttäjiä ja vastata heidän kysymyksiinsä, sekä tarjota helppo tapa ottaa yhteyttä viranomaisiin. Galleriapoliisit eivät osallistu palvelun valvontaan.


Maksaako IRC-Gallerian käyttö?

IRC-Gallerian peruskäyttö on ilmaista.

Käyttäjät voivat tilata maksullisia lisäominaisuuksia, kuten esimerkiksi Laajennetun vieraslistan. Olemme kuitenkin rajoittaneet tekstiviestitilauksia niin, ettei yhdestä matkapuhelinliittymästä voi tilata kohtuuttomasti näitä palveluja.


Mikä on Laajennettu vieraslista?

Vieraslista on perusominaisuus, joka on kaikilla käyttäjillä automaattisesti. Vieraslista näyttää käyttäjän profiilissa vierailleet käyttäjät. Laajennettu vieraslista on ominaisuuden maksullinen versio, josta käyttäjä saa paljon enemmän tietoa profiilissaan vierailleista käyttäjistä.


Jos lapseni tilaa laajennetun vieraslistan, jatkuuko tilaus automaattisesti?

Laajennetun vieraslistan hinta on tilaustavasta riippumatta 3?/2kk.


1. Tilaus matkapuhelimella

Matkapuhelimella tilattaessa tilaus on nk. jatkuva tilaus. Kunkin laskutuskauden viimeisenä päivänä tilaaja saa puhelimeensa muistutuksen Vieraslistan tilauksen jatkamisesta. Jos tilaaja lähettää saamansa viestin viestissä mainittuun numeroon vuorokauden sisällä, päättyy Vieraslistan tilaus, eikä uutta laskutusta tapahdu. Näin ollen tilaus ei koskaan pääse jatkumaan huomaamatta tai vahingossa.


2. Tilaaminen Galtsupoleteilla

Poletit ovat IRC-Gallerian oma "valuutta". Kun Vieraslistan ostaa poleteilla, on osto aina kertaluontoinen. Tilaus ei siis automaattisesti jatku tilausajan päättyessä.Mikäli käyttäjä haluaa jatkaa Vieraslistan tilaustaan, tulee hänen tehdä uusi osto.


Rekisteröitymisessä kysytään sähköpostiosoitetta, ikää ja nimeä. Kuka näkee nämä tiedot ja mitä niillä tehdään?

Oman nimen, iän ja sähköpostiosoitteen näyttäminen omassa profiilissa on vapaaehtoista. Mitään IRC-Gallerian käyttäjärekisterin tietoja ei myöskään luovuteta kolmansille osapuolille. Tutustu palvelun rekisteriselosteeseen.


Löysin IRC-Galleriasta sääntöjenvastaista materiaalia. Miten toimin?

Ota yhteyttä ylläpitoon Yhteydenotto-sivun palautelomakkeen avulla. Käymme läpi kaikki yhteydenotot ja puutumme asiaan tarpeen mukaan.


Lapseni tunnus on poistettu tai jäähyllä aiheettoman ilmoituksen vuoksi. Miten toimin?

Tarkistamme kaikki ilmoitukset käsin. Tästä huolimatta törmäämme aika ajoin käsitykseen siitä, että ilmoittamalla toisesta käyttäjästä ylläpidolle voi aiheuttaa tälle hankaluuksia kuten jäähyn tai tunnuksen poiston. Tämä ei pidä paikkaansa.

Ilmoituksia läpikäydessämme päätämme mahdollisista ylläpitotoimenpiteistä vasta tutkittuamme asian perusteellisesti. Jäähyjä ei siis koskaan anneta ilman syytä tai vain toisen käyttäjän ilmoituksen perusteella. Aiheettomien ilmoitusten tekeminen on kiellettyä ja jatkuvasta turhasta ilmoittelusta voi jopa joutua jäähylle.

Jos sinulla on kysyttävää lapsesi tunnukselle tehdyistä ylläpitotoimenpiteistä, ottaakaa yhdessä yhteyttä ylläpitoon, niin voimme kertoa asiasta lisää.

Jos lapsesi tunnus on lukittu alaikäisyyden vuoksi ja hän on jo täyttänyt 13 vuotta, ottakaa yhteyttä ylläpitoon. Voimme palauttaa tunnuksen kun käyttäjän ikä on varmistettu.


Voiko joku murtautua lapseni tunnukselle? Miten sen voi estää?

Ainoa tapa päästä kirjautumaan toisen käyttäjän tunnukselle on tietää hänen salasanansa. Vaikka salasanan kertominen parhaalle kaverille olisikin luottamuksen osoitus, ei sitä pidä koskaan tehdä. IRC-Gallerian salasana ja oman sähköpostin salasana on myös hyvä vaihtaa säännöllisin väliajoin.


Voinko rekisteröityä itse palveluun? Entä jos en halua esiintyä omalla kuvallani?

Myös vanhemmat ovat tervetulleita IRC-Galleriaan. Yksi tärkeimmistä säännöistämme on kuitenkin se, että jokaisen tunnuksen takaa löytyy oikea ihminen ja että jokainen käyttäjä esiintyy palvelussa omalla kuvallaan. Tunnuksen oletuskuvan tulee siis olla sellainen


Onko IRC-Galleriassa ikärajaa?

Kyllä. IRC-Gallerian ikäraja on 13 vuotta. Tätä nuoremmat lapset eivät voi rekisteröityä edes vanhempien luvalla.


Mistä saan lisätietoja ja ohjeita turvalliseen internetin käyttöön?

Lisätietoja ja ohjeita löydät alla näkyvistä osoitteista.

http://www.mll.fi/lapsetjamedia
http://www.mll.fi/nuortennetti/asiaa/viisaasti_verkossa/
http://www.pelastakaalapset.fi/fi/toiminta/nettiturvallisuustyo/vinkkeja-lasten-ja-nuorten-netin-kayttoon
http://www.tietoturvakoulu.fi/vanhemmille.html
http://www.mediakasvatus.fi


IRC-Gallerian käytöstä olisi varmasti syytä keskustella nuorten kanssa. Mitä asioita kannattaa ottaa esille?

Valvonnasta huolimatta yli puolen miljoonan käyttäjän joukkoon mahtuu myös sellaisia, jotka eivät ole täysin vilpittömin aikein liikkeellä. Kannattaa siis huomioida millaisen kuvan itsestään IRC-Galleriassa antaa. Kuvia voivat katsella myös muut kuin nuoren läheisimmät ystävät.

Seksiin viittaava nimimerkki tai huumorimielessäkin lisätyt paljasta pintaa sisältävät kuvat saattavat johtaa epämiellyttäviin yhteydenottoihin. Omien yhteystietojen antamisen suhteen on myös syytä käyttää harkintaa.

Hyvä keskustelunaihe on myös käyttäytyminen Internetissä. Nettikäyttäytymiseen pätevät samat säännöt ja lait kuin tosielämäänkin ja kaikki hölmöilyt pystytään helposti jäljittämään niiden tekijään.


Kenen kanssa teette yhteistyötä?

Teemme yhteistyötä mm. Mannerheimin lastensuojeluliiton, Nuorisoasiainkeskuksen, Poliisin, Pelastakaa Lapset Ry:n, Elämä on parasta huumetta Ry:n sekä Väestöliiton kanssa.

Yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettyä toimintaa IRC-Galleriassa ovat mm. erilaiset chatit joissa käyttäjät voivat jutella luottamuksellisesti auttavien tahojen työntekijöiden kanssa, sekä erilaiset vertaistukipalvelut.


Lastani kiusataan IRC-Galleriassa. Mitä asialle voidaan tehdä?

Ilmoittakaa häiritsevästä käyttäjästä ylläpidolle yhdessä lapsesi kanssa ja lisätkää käyttäjä mustalle listalle. Tutkimme asian ja puutumme siihen tarpeen mukaan.

Lasten ja nuorten elämä netissä ei eroa juurikaan netin ulkopuolisesta elämästä. Netissä tapahtuva kiusaaminen onkin usein vain koulussa tai muualla tapahtuvan kiusaamisen jatke. Teemme parhaamme auttaaksemme näiden tapausten selvittelyssä, mutta varsinkin vakavat kiusaamistapaukset tulisi selvittää aikuisten avulla IRC-Gallerian ulkopuolella.


Turvallista tai ei, haluan silti poistaa lapseni tunnuksen IRC-Galleriasta.

IRC-Galleria on tärkeä osa nykypäivän nuorten sosiaalista verkostoa, ja kiistatta eräs laadukkaimmin ylläpidetyistä, ja siten turvallisimmista verkkoyhteisöistä maailmassa. Käyttökiellon sijaan suosittelemme keskustelua yhteisistä pelisäännöistä netin käytön osalta. Suomessa sekä muualla maailmassa toimii lukuisia vastaavia palveluja, joten on mahdollista että nuori jatkaa nettielämäänsä salaa jossain muualla.

Jos kuitenkin haluat poistaa alle 15-vuotiaan lapsesi tunnuksen, ota yhteyttä ylläpitoon Yhteydenotto-sivun palautelomakkeen avulla tai sähköpostitse osoitteeseen irc@irc-galleria.net.


En ymmärtänyt kaikkea tai jotain jäi vielä epäselväksi.

Jos sinulla on kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen irc@irc-galleria.net. Autamme mielellämme!

Tätä tekstiä saa vapaasti kopioida valistustarkoituksiin, kun tämän sivun osoite (http://irc-galleria.net/parentsinfo.php) mainitaan.


Sivu on päivitetty 20.10.2010